KBT och idrottspsykologi

Utgångspunkterna i mitt arbete är att försöka använda metoder från forskning och med evidens. Utbildningen är från idrottspsykologi, psykologi, pedagogik och kognitiv beteendeterapi (KBT).

Hur går det till?

Handledning och rådgivning inleds alltid med att Johan får en bakgrund till situationen och en noggrann beteendeanalys med inlärningshistorien. 

Målet är att analysera situationen och det problematiska beteendet. Vilken funktion fyller det, vad är det som utlöser det och vilka konsekvenser får det. Därefter följer utbildning och planering för ny inlärning.

En viktig del i KBT-modellen är ny kunskap och undervisning. Rådgivaren ska alltid vara tydlig hur samarbetet kommer se ut, varför en metod används för att nå klientens mål. Det ska ge en generella kunskap och ökad självkännedom. 

Metoden exponering används ofta och fungerar bra i idrotten. Det innebär att klienten gradvis utsätter sig för det man har svårt för. Det ska ske i hanterbara steg, i kontrollerade former och så länge att exempelvis undvikande och stress minskar.  

Andra vanliga metoder inom KBT är kognitiv omstrukturering, beteendeaktivering, rollspel, beteendeexperiment och avslappningsövningar.


Etik och tystnadsplikt

Som idrottspsykologisk rådgivare med grundläggande utbildning (tidigare steg 1) i kognitiv beteendeterapi (KBT) fortbildar Johan sig hela tiden genom kurser och aktuell litteratur. Dessutom är jag ansluten till den idrottspsykologiska forskningsgruppen vid Högskolan i Halmstad. Samarbetet där sker främst med professor Urban Johnson och fil. dr. Andreas Ivarsson. Mitt arbete kräver ständig uppdatering av kunskap, men det är också en livsstil som jag tycker om och sannolikt kommer att fortsätta med i resten av mitt liv.

Arbetet som genomförs har teoretisk förankring i idrottspsykologi samt kognitiv beteendeterapi. Gemensamt för allt arbete är att grundteorierna är testade vetenskapligt.


Samarbete med klient

Ett samarbete inleds med att identifiera problemet tillsammans och komma överens om mål för behandlingen. För att beskriva utvecklingsområdet eller problematiken skapar vi sedan hypoteser och beskrivningar av det och försöker identifiera varför det fortsätter. Därefter arbetar vi tillsammans med de tankar, känslor, beteenden och konsekvenser som är relevanta. Det kan exempelvis handla om att förändra relationer, uppfattningar, tankemönster, beteenden eller konsekvenser. I en session kan också utbildande moment ingå för att exempelvis öka klientens kunskap om problemområdet. Det ingår också moment av att lära in nya beteenden som är mer funktionella än tidigare. Mellan träffar arbetar klienten med olika typer av hemuppgifter för att konkretisera och träna på det som tas upp.


Agendan för en session på 45 minuter ser ofta ut så här:

...Summering av tiden sedan senaste sessionen
...Genomgång av hemuppgift
...Val av tema
...Utbildning i tema
...Arbete med tema
...Sammanfattning
...Hemuppgifter till nästa session

Kombinationen av idrottspsykologi och KBT har successivt vuxit fram genom mina utbildningar på Högskolan i Halmstad, Lunds universitet, Stockholms universitet och GIH Stockholm. Du hittar mer info under fliken ”BIOGRAFI”.


Exempel på individuellt samarbete

En idrottare i mitten på tonåren söker rådgivning eftersom tävlingen upplevs otroligt stressande. I beteendeanalysen framkommer det att en ganska kraftig oro uppstår då motståndaren är duktig, men klienten är favorit. Därför har klienten börjat begränsa tävlandet eftersom obehaget är så starkt.

Den första åtgärden blir därför att börja tävla i normal omfattning igen. Johan utbildar om mekanismerna bakom oro och stress (nervositet) som ett starkt påslag av det autonoma nervsystemet med hjärtklappning, svettningar, upplevd stelhet i muskulatur, ökad andning och andra obehagliga, men helt ofarliga, kroppsliga reaktioner som följd. Det är också viktigt att klienten förbereder sig för att tävling är en naturlig del av idrotten om man vill fortsätta utveckla sig så långt det går.

Klienten känner igen sig, blir förvånad men lättad, eftersom det har varit svårt att prata om det med andra. Det är en viktig del att normalisera och generalisera upplevda problem som är vanliga i idrotten. Klienten har trott att fenomenet är ovanligt och inte haft redskap att hantera det. Klienten får därför exponera sig mot att tävla med uppföljning under kontrollerade former av de reaktioner som upplevs.

Tillsammans går klienten och Johan unde ren period igenom förberedelser, genomförande och utvärdering av tävling. Klienten får lära sig vad som är naturliga reaktioner i en situation då man utvärderas av andra (tävling), vilka konsekvenser det ger och användbara beteenden som det går att träna på.

Samarbetet har utvärderingar löpande, men avslutas med att förstärka de delar som klienten tycker är användbara och en plan görs för att klienten ska kunna vidmakthålla och kanske utveckla sina strategier framöver.